poniedziałek, 14 maja 2012

"Pizza ekskluzywna"

Przepis ten pochodzi z książki Agnieszki Biernat "Zdrowiej jesz - Zdrowiejesz!" i ja bym raczej nazwała go "Pizza ekstrawagancka". Miałam wątpliwości co do tego, czy sos z awokado będzie dobry po poddaniu obróbce cieplnej (słyszałam kiedyś, że ciepłe awokado robi się gorzkie, chociaż szperając w necie znalazłam wiele przepisów z awokado na ciepło). W każdym razie nadzienie pizzy (zwłaszcza "kołderka" z porów) jest bardzo smaczne, następnym razem pewnie zrezygnujemy z tego awokado na rzecz sosu pomidorowego.
Składniki
- podkład do pizzy (np. wg tego przepisu)
- 15 dag pieczarek
- papryka
- brokuł (kilka różyczek)
- parę oliwek
- kiełki (w przepisie są słonecznika)
- trochę margaryny roślinnej
- por
- dojrzałe awokado
- oliwa z oliwek
- przyprawy: bazylia, oregano, sól
- sok z cytryny
Wykonanie:
Pieczarki i paprykę pokroić, brokuły lekko podgotować, por pokroić w krążki i wrzucić na parę minut do wrzątku, następnie dodać do niego łyżkę margaryny i dusić przez chwilę.
Z awokado, paru kropli oliwy, soli i paru kropel soku z cytryny przyrządzić sos.
Przygotowany wcześniej podkład do pizzy posmarować sosem, ułożyć pieczarki, paprykę i brokuły, posypać przyprawami i kiełkami, a następnie przykryć porem. Piec 20 minut w piekarniku o temp. 200 st.
A to pizza, wyszła trochę dużo nadzienia w porównaniu do ciasta ;)


niedziela, 6 maja 2012

Muffinki z rabarbarem i kruszonką migdałową

To, co najbardziej lubię wiosną to kalarepa, młode szparagi i rabarbar. I właśnie ten ostatni smakołyk ostatnio wylądował u mnie w muffinkach. Wielkiej filozofii nie ma, po prostu kupujemy garść rabarbaru (lub zrywamy z działki), obieramy, kroimy i posypujemy odrobiną cukru, zostawiając chwilę, żeby rabarbar puścił sok, który następnie odlewamy. Tak przygotowany wrzucamy do ciasta na muffinki. Ciasto u mnie to zazwyczaj:
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru brązowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki oleju
szklanka mleka sojowego
Mieszamy składniki suche i osobno mokre i łączymy je razem, mieszając. 

Kruszonka migdałowa, której słodycz świetnie się komponuje z kwaśnym rabarbarem to paczka migdałów zmielonych (ja akurat miałam miażdżone i je dodatkowo zmieliłam), 3 łyżki mąki, 3 łyżki cukru brązowego i ok. 3 łyżki oleju.
Muffinki pieczemy ok. 30 minut.

A to zdjęcie nadgryzionej muffinki (żeby było widać od środka rabarbar)