Nareszcie jest! Już na początku tego tygodnia wypatrzyłam ją na targu. Uwielbiam dynię i wszystko, co można z niej zrobić. Zaczęłam od pierogów...
... a dzisiaj zrobiłam ryż zapiekany z dynią - przepis pochodzi z książki Agnieszki Biernat "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!" Danie bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu. Wystarczy obraną i pokrojoną w kostki dynię poddusić, wymieszać z ugotowanym ryżem, odrobiną cynamonu i rodzynkami. Zapiekać w piekarniku przez 15 minut.
Przyznam , że nigdy nie pokochałam dyni ;) widac jadłam nie taką ;) ale wersja z cynamonem i rodzynkami........ chyba spróbuję :))
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj idę kupić dynię, nęci mnie spróbowanie jej już od dłuższego czasu :).
OdpowiedzUsuńPycha!
Pozdrawiam, Cottie :)
Zazdroszczę świeżej dyni, u mnie nijak nie można dostać już a mam szaloną ochotę na dyniową zupę na mleku migdałowym, oj!
OdpowiedzUsuńU mnie też dynia gości w kuchni, na blogu jeszcze nie.
OdpowiedzUsuń