Sezon truskawkowy w pełni. Propozycję umieszczenia ich w muffinkach przyjęłam dość sceptycznie, okazało się jednak, że truskawki upieczone w cieście są fantastyczne - słodkie i soczyste. Muffinki z truskawkami nie tylko pięknie wyglądają, ale i znakomicie smakują.
Oto przepis na truskawkowo-kokosowe muffinki.Składniki:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru brązowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka kokosowego
truskawki
Wykonanie: suche składniki mieszamy ze sobą, podobnie mokre. Następnie dodajemy mokre do suchych, mieszając energicznie. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki. Rozlewamy do foremek. Pieczemy w temperaturze 200 st. przez ok. 25 minut.
Jutro replay :)
A to śniadaniowe nawiązanie do muffinek: owsianka z mlekiem kokosowym i kawałkami truskawek.
Jeszcze takiej postaci truskawek nie robiłam w tym sezonie ;D. Muszę również pomyśleć nad jakimiś ciastkami/babeczkami w tym stylu :D.
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia, aż chce się sięgnąć i wyjąć z jedną, czy dwie z monitora =3
Pozdrawiam, Cottie
A drożdzówka z truskawkami jaka dobra! Też polecam zrobić :) a na muffiny pozostaje mi się poślinić przed monitorem
OdpowiedzUsuń