piątek, 11 listopada 2011

Wegańskie rogaliki drożdżowe

Mieszkam w mieście, gdzie 11 listopada jada się rogale, więc postanowiłam dzisiaj właśnie upiec rogale. Nie przypominają jednak one tradycyjnych rogali świętomarcińskich (i dobrze ;) Moje rogaliki są kruche, lekkie - ich słodycz zapewnia jedynie marmolada owocowa w środku i kapka lukru na wierzchu. Przepis wyjściowy (tzn. na rogaliki niewegańskie), na którym się oparłam jest bardzo stary - rogaliki te pierwszy raz piekłam na pracy technice w podstawówce ( to było, hmm, 14 lat temu ?!) Dlatego też przepis ten w rodzinnym zeszycie kulinarnym był opatrzony tytułem "Rogaliki Gosi". Oto jego wegańska wersja:

Składniki:
0,5 kg mąki
margaryna o roślinnym składzie
pół kostki drożdży
śmietanka sojowa
marmolada wieloowocowa twarda

Wykonanie:
Mąkę, margarynę, drożdże zmieszać, dodać śmietanę w takiej ilości, żeby się wszystko zlepiło i wyszło zwarte ciasto, które następnie należy rozwałkować, i kroić z niego trójkąty (dwa dłuższe boki ok. 10 cm). Na podstawie trójkątów ułożyć odrobinę marmolady i zwinąć rogalik. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Po ostygnięciu polukrować. Prościzna, nie? A jakie pycha!


6 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam rogali, bo żyję w przekonaniu, że to zbyt trudne i pracochłonne. Trzeba trochę ogarnąć lenistwo i takie cuda upiec, na wege świąteczny deser jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis wydawał się bardzo prosty, jednak w praktyce lepienie rogali okazało się niełatwym wyzwaniem. Nie wyszły mi tak jak bym chciała, ale nie zraziłam się, to były moje pierwsze w życiu rogaliki i jestem pewna, że następnym razem wyjdzie mi to lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ukradli nam autorkę "W jak Weganizm"! Oddajcie! Została tylko szara naga jama... :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy śmietankę da się łatwo czymś zastąpić, na przykład mlekiem sojowym albo kokosowym? I jak zadziałają suszone drożdze piekarskie? Dzięki wielkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kat, pewnie można zastąpić mlekiem sojowym, chodzi po prostu o zlepienie ciasta czyms mokrym, mam to wypróbowane w innym przepisie. A z suszonymi drożdżami nie mam doświadczenia, więc Ci nie odpowiem na drugie pytanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy moglabym prosic o podpowiedzienie jaka maka jest najelpsza do tych rogalikow. Teraz jest na rynku tyle typow maki :-) Dziekuje bardzo!

    OdpowiedzUsuń