Sezon truskawkowy czas zacząć. W sumie nie przepadam za truskawkami w ich czystej postaci. Owoce te wolę rozbełtane np. z mlekiem czy jogurtem. Moja propozycja - koktajl truskawkowy na bazie mleka owsiano-kokosowego (przepis z książki "Zdrowiej jesz, zdrowiejesz").
Mleko owsiane pierwszy raz piłam wczoraj (była przecena w sklepie ze zdrową żywnością, więc się na nie pokusiłam). To które zrobiłam dzisiaj jest świetne - gęste, delikatne i smaczne. Wykonanie jest dosyć proste - szklankę płatków owsianych i pół szklanki wiórków kokosowych gotowałam w dwóch szklankach wody przez ok. 15 minut, posłodziłam 2 łyżeczkami cukru brązowego. Następnie wszystko należy zmiksować blenderem (ewentualnie dodając wody, bo wychodzi bardzo gęste) i przelać przez sitko (na szczęście nie ma zbyt dużo odpadów). Mleko można sobie rozrzedzić, w zależności od preferencji, mi pasuje gęste :)
Jutro sprawdzę, jak się sprawuje w kawie :)
cudny koktajl..
OdpowiedzUsuńTo i ja sobie je zrobię, bo to sklepowe ciągnie bardziej wodą niż owsem :-)
OdpowiedzUsuńfajne bardzo! ciekawe, jak z kawą?
OdpowiedzUsuń