wtorek, 20 marca 2012

Sałatka tęcza

Zabrałam się za wiosenne porządki w przepisach i w pliku ze zdjęciami jedzenia, więc nadrabiam zaległości w publikowaniu przepisów na blogu. Tym razem przepis na moją ulubioną sałatkę, w sam raz na wiosnę :) Przepis pochodzi z książki "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!" Agnieszki Biernat.

Składniki:
2/3 szklanki ryżu
1/2 świeżego ogórka
2 marchewki
pęczek rzodkiewek
cebula

Składniki na sos:
4 łyżki oleju
łyżka musztardy
3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki kurkumy
pieprz, sól

Wykonanie:
Ryż ugotować w posolonej wodzie z kurkumą. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Warzywa pokroić w drobną kostkę. Wymieszać składniki na sos, doprawić do smaku i dodać do sałatki, wszystko wymieszać.



Zapraszam wszystkich do polubienia profilu Wjak Weganizm na Facebooku !

2 komentarze:

  1. Postanowiłam, jutro robię taką na zajęcia :D.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilam wczoraj podobna, tyle ze z kotletami sojowymi i curry :)

    OdpowiedzUsuń