sobota, 29 stycznia 2011

Dzień Pizzy Wegańskiej

Świętujemy Dzień Pizzy Wegańskiej. Pierwszy raz jadłam ten rodzaj pizzy, pierwszy raz przygotowywałam pizzę w domu. Okazało się, że pizza może być smakowita również bez sera, a nawet lepsza. 
Składniki na ciasto:
1/2 kostki drożdży
łyżeczka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
Składniki na farsz:
dowolne wegańskie

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem, dodać do mąki i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie zagnieść ciasto i ponownie odstawić w ciepłym miejscu na około 30 minut.
W tym czasie można zająć się przygotowywaniem farszu, tutaj istnieje totalna dowolność w doborze składników. My akurat na samo ciasto daliśmy sos pomidorowy (przecier, ketchup, przyprawy), następnie położyliśmy wcześniej przysmażone z cebulką pieczarki oraz pokrojone w cienkie krążki bądź plasterki: pomidory, paprykę, oliwki i cebulę. Na wierzchu wylądował sos czosnkowy z tofu (kostka tofu, 2 ząbki czosnku, mleko sojowe, 2 łyżki oleju, woda i trochę mąki, tak aby wyszła dość gęsta pasta). Tak to wyglądało przed włożeniem do piekarnika


Pizza została upieczona w ciagu 25 minut w temperaturze 200 st.
Efekt końcowy



Wspomnę jeszcze o dzisiejszym śniadaniu, gdyż obok kanapek z awokado jest to najlepsze śniadanie pod słońcem. Owsianka gotowana na wodzie z jabłkiem, cynamonem, suszonymi śliwkami i orzeszkami ziemnymi. Sama słodycz !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz