Składniki:
- ciasto francuskie (mrożone, do kupienia w sklepie, ale trzeba sprawdzić, czy aby na pewno wegańskie)
- granulat sojowy (inna nazwa: proteina sojowa) - tak pół paczki
- koncentrat pomidorowy
- 2 pomidory
- 1ccebula
- 1cmarchewka
- trochę selera
Do zrobienia sosu:
- 1/2 kostki tofu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- łyżka oleju
- woda
Granulat sojowy przyrządzić wg przepisu na opakowaniu (zalać wrzącym rosołem warzywnym, następnie gotować do miękkości). Cebulkę podsmażyć na patelni, dodać koncentratu (wzięłam sok od pomidorów z puszki) i dodać granulat sojowy, dusić troszkę. Na osobnej patelni zeszklić na oleju cebulę, marchewkę i seler pokrojone w drobną kostkę, dusić trochę pod przykryciem. Składniki sosu zmiksować.
Blaszkę wyłożyć ciastem francuskim, na to nałożyć granulat, uduszone warzywka, a następnie polać sosem.
Piec w 200 st., ok. pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz