Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
woda ciepła (ponad szklanka)
łyżka oleju
sól
1/2 kg mąki
woda ciepła (ponad szklanka)
łyżka oleju
sól
Składniki na farsz:
350g zielonej soczewicy
2 cebule
2 cebule
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kolendry
sól
pieprz
Mąkę wsypać do miski, dodać wodę i wyrabiać ciasto. Dodać olej. Urabiać ciasto aż będzie elastyczne. Na czas robienia farszu przykryć, żeby nie wyschło.
Soczewicę ugotować w dużej ilości wody (ok. 3x objętości soczewicy). Gotować aż będzie miękka, nawet rozgotowana, nie trzeba wtedy jej mielić. Na patelni podsmażyć cebulę, dodać do soczewicy, a następnie dodać przyprawy.
Ciasto rozwałkować cieniutko (praktyczna rada: gdy nie ma w domu wałka do ciasta, całkiem dobrze jego rolę spełnia butelka z winem :), szklanką wykrawać kółka, włożyć łyżeczkę farszu - zlepić śliczne pierożki, które wrzucać do osolonej, gotującej się wody. Gotować ok. 5 minut - do wypłynięcia. Zajadać!!!! Pierogi są przepyszne - zaraz po ugotowaniu, jak i odsmażane.
Na zdjęciach wersja odsmażana.
och tak tak, kocham pierogi!!! a te wyglądają na wyjątkowo smaczne!
OdpowiedzUsuń