poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Cannelloni z sosem beszamelowym

Smaczne danie, bardzo proste w przygotowaniu.
Potrzebne będzie:
- opakowanie makaronu cannelloni
- opakowanie granulatu sojowego
- pomidory (świeże lub w puszce)
- cebula
- pół papryki
- parę oliwek
- przecier pomidorowy
- przyprawy jakie kto lubi
- 3 łyżki margaryny roślinnej
- 4 łyżki mąki
- szklanka mleka sojowego
- sól, pieprz
Najpierw przygotowujemy farsz


Granulat sojowy przygotowujemy wg przepisu z opakowania (ten co miałam akurat gotowałam w wodzie przez 5 minut). Poszatkowaną cebulkę podsmażamy z pokrojoną na drobno papryką, dodajemy pomidory. Po jakimś czasie dorzucamy granulat sojowy, oliwki i 3 łyzki przecieru pomidorowego. Dusimy około 5 minut. Tak przygotowany farsz wkładamy w makaronowe rurki, które następnie układamy obok siebie na blaszce. Polewamy sosem beszamelowym (3 łyżki margaryny rozpuszczamy, dodajemy 4 łyżki mąki, dolewamy mleka, solimy i pieprzymy). Chociaż ja zawsze polewam 10 minut przed końcem zapiekania, bo nie lubię jak za bardzo się przypieka ten sos. Wkładamy do piekarnika (temp. 200 st.) i zapiekamy przez ok. pół godziny.
Tak to wygląda


1 komentarz: